Archief

Vijf buitenlandse en elf Nederlandse deelnemers

Oudgedienden en nieuwelingen nemen deel aan Katwijkse Schildersweek

Bezoekers en bewoners van Katwijk kunnen een week lang zestien kunstschilders – van wie vijf uit het buitenland – in de buitenlucht aan het werk zien. Ze nemen van 30 juni tot en met 7 juli deel aan de twaalfde Katwijkse Schildersweek. Dagelijks zwermen ze die week uit in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en omgeving om daar op eigen wijze vast te leggen wat hen aanspreekt.

Drie kunstenaars nemen voor het eerst deel aan de Schildersweek, de andere dertien zijn “oudgedienden”. De buitenlanders komen uit Duitsland, Engeland, Rusland en Australië. Ze hebben gemeen dat ze “en plein air” (in de buitenlucht) werken. Mede dankzij de Schildersweek blijft de stroom schilderijen van Katwijk en omgeving al sinds ruim een eeuw in stand.

Iets voedends

Arts en kunstschilder Piet Groenendijk (67) doet voor de achtste keer mee. Hij schildert al zo’n 25 jaar en plein air (in de open lucht). Daarnaast maakt hij portretten en stillevens. Kris Spinhoven doet voor het eerst mee en schildert naast landschappen ook portretten. Ze heeft geen idee wat ze van de Schildersweek moet verwachten. Ze heeft nog nooit aan zoiets meegedaan. “Alle schilders zijn bezig met licht en met beweging in de natuur”, zegt ze. “Je ziet elkaars oplossingen. Zo’n week heeft dus altijd iets voedends.”

Groenendijk neemt meerdere keren per jaar deel aan een schildersfestival. Recent nog drie weken in Kenia. “Schilderen is een eenzaam beroep”, legt hij uit. “Zo’n week samenwerken is altijd inspirerend. Als je alleen aan het werk bent, is het altijd weer een soort strijd. Als dan iemand langsloopt die zegt dat hij het mooi vindt – al is het een kind – dan werkt dat positief op mij. Ik vind het contact met mensen fijn. Andere deelnemers aan de Schildersweek inspireren mij. Maar of ik zelf inspirerend ben voor de andere deelnemers, dat weet ik niet.”

Zuidduinen

Spinhoven heeft lang geaarzeld of ze zou meedoen. “Ik zoek de afzondering. En ik vond Katwijk niet zo mooi. Maar sinds ik de Zuidduinen heb ontdekt, is dat anders. Dat vind ik een hele mooie plek met al die gradaties grijs, groen, bruin en violet. Ik houd van een heuvelachtig landschap. Dat geeft meer compositiemogelijkheid dan de rechte horizon van het Hollandse landschap. Ik ben om me voor te bereiden op de Schildersweek al een paar keer in de Zuidduinen gaan kijken. Het gebied is me nu vertrouwd en ik heb mooie plekken gevonden waar ik wil gaan schilderen. Ik vind dat Katwijk met de grote parkeergarage in zijn verbrede duinen veel aan aantrekkelijkheid heeft gewonnen.”

Groenendijk houdt van werken aan zee. “Ik heb altijd al wat met de zee gehad”, vertelt hij. “Aan zee gaat mijn hart open. Als kind ging ik altijd naar zee op vakantie. In Katwijk fascineerde mij dat het strand plotseling ophield doordat daar de Oude Rijn in zee stroomde. Ik kom ook in Katwijk als ik niet aan het werk ben. Dan zit ik zonder iets te doen op het strand of ik eet een haring. Daar is niks mis mee.”

Wisselend

Hoewel ze niet eerder aan de Schildersweek deelnam, bezocht Spinhoven wel vaak de tentoonstellingen in het DunaAtelier, waar altijd ruim twee maanden het resultaat van de Schildersweek is te zien. “Zoals bij elke tentoonstelling en bij elke beurs vind ik het werk wisselend. Het ene werk spreekt me nu eenmaal meer aan dan het andere. Ik heb nog geen idee hoeveel werken ik zelf zal maken tijdens de Schildersweek. Dat hangt sterk van het weer af. Is het slecht weer, dan zoek ik wel een andere plek. Ergens in een kas, in een kerk, in het zwembad, bij basketbalvereniging Grasshoppers of in de bibliotheek. Dat zijn ook plekken om mooie schilderijen te maken.”

In de ogen van Groenendijk is Katwijk qua geografie en architectuur een karaktervol dorp met zijn architectuur uit de jaren vijftig aan de Boulevard. “Ook al doe ik voor de achtste keer mee”, zegt hij, “het dorp en de omgeving bieden voldoende onderwerpen. Maar los daarvan, ik heb er nooit moeite mee een onderwerp voor de tweede keer te schilderen. Het levert nooit een zelfde schilderij op. Dat komt doordat het weer anders is, het licht anders en ook mijn stemming. Dat geheel stuurt mijn hand steeds op een andere manier.”

Deelnemers

De deelnemers aan de twaalfde Katwijkse Schildersweek zijn de nieuwelingen: Marcel Duran, Michiel Paalvast en Kris Spinhoven.

Deelnemers “op herhaling” zijn: Peter van Berkel, Dorien van Diemen, Joost Doornik, Helene Grégoire, Piet Groenendijk, Wendelien Schönfeld, Hans Versfelt en Joanna Quispel.

De buitenlandse deelnemers zijn: uit Rusland, maar wonend in Nederland: Anna Pavlova, uit Engeland Karl Terry, uit Australië Leon Holmes en de Duitsers: Nikolai Kraneis en Gero Troike.

Wilt u tijdens de schildersweek weten waar de kunstenaars aan het werk zijn? Bel 06 172 10 202

Wat dieren vertellen

Groepsexpositie in DunaAtelier Katwijk, 9 t/m 25 juni

 

 

 

 

 

 

 

 

Openingstijden: donderdag t/m zondag van 14 tot 17 uur

Alle vijf wilden ze hun werk laten zien in het DunaAtelier en dieren vormen de overeenkomst.De groep bestaat uit drie schilders en twee ruimtelijk werkende kunstenaars.

Bij Suzan Jegen speelt haar kat de hoofdrol. Zij schildert in acrylverf  het dier op houten planken. In sprekende kleuren, geschilderd met brede penseelstreken en soms met behulp van het paletmes neemt de kat een groot deel van het beeldvlak in. Het gaat Suzan om het vangen van de gemoedstoestand  in de blik van de kat. Bijna tien jaar geleden begon zij, nog wonend op het Griekse Kreta  met schilderen. In Katwijk volgt zij nu bij kunstenaars in de regio workshops, niet zonder succes.

Toni Boot werkt meestal in olieverf.  Licht en kleur staan centraal bij de diverse onderwerpen die zij schildert, waaronder dieren.  Soms schildert zij naar de werkelijkheid, maar meestal probeert zij iets dat haar raakt op het doek uit te werken. Spiritualiteit en liefde zijn daarbij belangrijke thema’s. Zo ook de schoonheid van de natuur en de zorg voor het behoud van de aarde.

Rian Verbeek-de Lincel komt uit Noordwijk. Ook zij gebruikt graag planken om haar schilderingen te maken. De afwisseling van licht en donker  en de kunst van het weglaten boeien haar. Zij gaat altijd op zoek naar grote contrasten omdat alles meer tot leven komt,  meer diepte of volume krijgt.Figuratief schilderen is haar ding. Zij wil laten zien hoe mooi de natuur is, de dieren, de bloemen, het strand etc.

De uit Denemarken afkomstige Lisbeth J. Veillat  is gefascineerd door de uitdrukkingskracht van natuurlijke materialen en experimenteert met de grenzen daarvan. De beelden van haar hand zijn een zoektocht in expressie door middel van vorm en materiaal. Meestal werkt zij met metaal,  maar zij heeft ook in glas en verschillende soorten kunststof gewerkt. Recent werk van haar hand is gemaakt uit oude gereedschappen en serviesgoed, dat zij combineert tot nieuwe “levensvormen,” zonder de herkenbare gereedschappen te verhullen. Het is zowel een geheel als een puzzel.

De laatste deelnemer aan deze groep is Nico Duivenvoorde. Zijn kleine op dieren geïnspireerde sculptuurtjes in vrolijke kleuren  maakt hij in keramiek .

 

Uitnodiging overzichtstentoonstelling Limes Praktijkonderwijs

29-05-2017

Vanaf vandaag wordt er de hele week hard gewerkt in het DunaAtelier door leerlingen en leraren van het Limes Praktijkonderwijs. De leerlingen presenteren in een overzichtstentoonstelling een selectie van het werk dat ze hebben gemaakt tijdens de lessen van het vak CKV. Aankomende dinsdag (30 juni 2017) wordt de tentoonstelling officieel geopend voor de ouders van de leerlingen. Uiteraard zijn bezoekers van het DunaAtelier ook van harte welkom bij zowel de opening als een bezoek tijdens openingstijden.

Voor meer informatie kunt u hieronder klikken op de uitnodiging.

uitnodiging Limes praktijkschool, Kunstgreep

De tentoonstelling is van dinsdag 30 mei t/m donderdag 1 juni 2017 dagelijks geopend van 9.00-15.30.

 

Beelden en scheepswrakken in één tentoonstelling in het DunaAtelier

07-04-2017

Zestien foto’s van scheepswrakken van fotograaf Anton Rijsdijk en zes abstracte en figuratieve beelden van Nora van den Berg. Ze vormen de contrastrijke ingrediënten voor een nieuwe tentoonstelling in het DunaAtelier. De tentoonstelling is open op vrijdag, zaterdag en zondag in de periode tussen 7 april en 7 mei.

Zonde

Anton Rijsdijk heeft vele jaren in ontwikkelingslanden gewoond en heeft als zelfstandig adviseur op het gebied van watervoorziening en sanitatie in ontwikkelingslanden heel veel gereisd. Scheepswrakken op eenzame stranden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Australië, maar ook Europa intrigeerden hem. Hij legt ze al jaren vast met zijn camera. “Prachtige schepen die zijn vastgelopen of moedwillig op strand achtergelaten en langzaam uit elkaar vallen. Ze liggen op plaatsen waar nooit iemand komt. Ze hebben iets… Het is een avontuur ze te gaan zoeken. En vind ik geen schip, dan heb ik toch een mooie reis gehad,” zegt hij.

Jarenlang bewaarde Rijsdijk zijn foto’s “in de kast” totdat hij dacht: dat is toch eigenlijk zonde. Hij begon een website en kreeg er positieve reacties op. Drie jaar geleden  heeft hij het fotoboek “On the Rocks” gepubliceerd en twee jaar geleden waren zijn foto’s te zien tijdens het vermaarde tweejaarlijkse Fotofestival Naarden, ook heeft hij een tentoonstelling in Den Haag gehad.

Geweld

Nora van den Berg laat de steen bepalen wat zij in het eindresultaat tot uitdrukking brengt. Ze werkt vooral met Belgisch hardsteen, albast en speksteen. “Het begint met de steen, niet met mijn idee”, vertelt ze. “Het hangt af van de kleur, vorm, textuur eigenschappen en uitstraling van de steen. Ik vraag me altijd af wat ik kan maken zonder de steen geweld aan te doen. Ik moet geen dingen willen die de steen niet toestaat. De steen wijst me het pad dat ik ga bewandelen. Daar ga ik niet tegenin, want die strijd verlies ik. Mijn werk heeft een sterk organisch karakter. Uit eenzelfde stuk steen kan zowel een gestileerd als een organisch beeld tevoorschijn komen. Alles dat ik doe is handwerk. Er komt geen machine aan te pas. Alleen een boor om de steen te kunnen vastzetten op een sokkel.”

Rijsdijk hoopt zo veel mogelijk tijdens de openstelling van de tentoonstelling aanwezig te zijn. “Maar als dat nodig is kan ik zo maar ineens weg zijn voor een opdracht in een ontwikkelingsland”, zegt hij. Van den Berg zal op de vrijdagen 7, 14 en 28 april aanwezig zijn en op zondag 23 april.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie: Nora van den Berg en Anton Rijsdijk

 

Albert-Jan Cool, schilderijen

Vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 10 maart tot en met 2 april 2017

Schilderijen en aquarellen van de kust, de bollenvelden en de natuur in het algemeen. Die zijn – naast portretten – te zien tijdens de tentoonstelling van kunstenaar Albert-Jan Cool. Hij exposeert  zo’n dertig werken. Cool schildert de werkelijkheid op een deels impressionistische manier in aquarel, olie- en acrylverf.

“Het is de voortdurende zoektocht naar de sprankeling en de vereenvoudiging en naar het vlotte lichtspel van de vormen die mij het meest boeien”, vertelt Cool. “Mijn werk is in die zin figuratief dat de vormen goed moeten zijn. Maar die maak ik wel met minder streken dan iemand die geheel figuratief schildert. Ik streef ernaar leuke, herkenbare dingen te schilderen waar mensen van kunnen genieten.”

Instructieboeken

In de periode van 1993 tot 1999 schreef en illustreerde hij in totaal zes instructieboeken over de aquareltechniek en één over de techniek met acrylverf. Zijn laatste boek “Aquarel in beeld”  is uitgegeven met DVD en te koop in het DunaAtelier. Zijn vorige studieboeken zijn uitverkocht. Wie er kennis van wil nemen, moet naar de bibliotheek.

 

Beelden in Katwijk, Gerard Brouwer, expositie van 26 november t/m 5 februari

Onder deze titel is vanaf 26 november een overzichtstentoonstelling van de beelden van Gerard Brouwer (1951) te zien. De Katwijkse beeldhouwer toont zijn werken samen met schilderijen uit de collectie van de Kunstvereeniging Katwijk. Zijn forse bronzen beelden verlevendigen het straatbeeld in tal van steden en dorpen. Het uitgebreide oeuvre omvat ook veel kleine beelden, die ook in het buitenland verzameld worden.De manier waarop Gerard Brouwer werkt wordt zichtbaar gemaakt.

Zo staat er de “bok” waarop hij zijn beelden samenstelt uit was. Voorbeelden van de resultaten daarvan zijn ook te zien. Aandacht is er ook voor het gietproces. Niet alle beelden zijn van brons, vaak worden ze eerst in gips afgegoten.

Op de overzichtstentoonstelling in het DunaAtelier staat ook de Haringeters het meest recente werk van de Katwijkse beeldhouwer Gerard Brouwer.De schilderijen uit de collectie van de Kunstvereeniging worden te koop aangeboden om mede de kosten van onderkeldering op de nieuwe locatie te dekken.

De tentoonstelling is t/m 5 februari te zien, openingstijden: vrijdag t/m zondag 14 tot 16 uur

gerard-brouwer-hollandse-nieuwe-brons-32-cm-hoog-x-44-cm-breed-x-10-cm-diep-1024x766

 

 

Tot het weekend van 13 september  2016 waren de schilderijen te zien van de tentoonstelling Kunst Zonder Naam die 15 oktober geopend werd.

Zowel professionals als amateurs hadden zich hiervoor ingeschreven. Om de kijker alleen op zijn/haar oordeel te laten afgaan was de signatuur afgeschermd.

307a51f2-41be-47e5-869a-5cc5cffee226-1024x768

 

Exposities plaatsgevonden in 2016
De Bekkers
negen leden van de familie exposeren van 20 februari t/m 7 maart.
open dagelijks van 13.30 uur tot 20.30 uur

Eerste Indruk
Clary Kuus
9  t/m 22 maart
open 11-12-13 en 18-19-20 maart van 11 tot 18 uur

Niet alles is zwart wit…….
Marijke Bannink en Vincent de Kievit 
23 maart t/m 5 april
open vrijdag, zaterdag en zondag en Tweede Paasdag van 14 tot 17 uur

Het Nederlands Landschap
Sculpturen in roestvrij staal
Joop van Egmond
open 6 april t/m 25 april

Voorschoten aan zee
Kunstgenootschap Vlietstreek
28 april t/m 8 mei
open vrijdag t/m zondag 14 tot 17 uur

Een zee van kleur
Inez Kohler
12 mei t/m 24 mei
open dagelijks 13 tot 17 uur

 

Praetjes kunst 2017

woensdag 2 augustus, 20 uur

Ewout van der Dussen vertelt over het leven en werk van zijn grootvader Jan Zoetelief Tromp (1872-1947). De kunstschilder, schoonzoon van B.J. Blommers,  woonde en werkte een aantal jaren in Katwijk. In de Oude Kerk aan de Boulevard is een gebrandschilderd raam van zijn hand geplaatst. In de collectie van het Katwijks Museum zijn een aantal schilderijen van de kunstenaar aanwezig.

 

 

 

 

 

 

masterclasses volwassenen 2017

zaterdag 22 juli o.l.v. Peter Smit
vrijdag 4 augustus o.l.v. Jim Harris (niet doorgegaan)

 

kinderworkshops 2017

Joke Bontenbal: donderdag 27-7, 10-11.30, max. 12 deelnemers