Expositie “En plein coeur” in DunaAtelier

Expositie “En plein coeur” in DunaAtelier

Kunstenaar Rob Jacobs voelt zich bespeeld
door licht, lucht, kleur, geur, weer en wind

Rob Jacobs, 'Woonboot Ertvelderplas' 70×70cm olie 160216 kleinLiefde en licht zijn beide mysteries. Ze zijn onuitputtelijk en altijd een feest, vindt de Bossche kunstenaar Rob Jacobs (1960). Zijn expositie van 25 mei tot en met 14 juni in het DunaAtelier aan de Boulevard (hoek Voorstraat) in Katwijk gaf hij de titel “En plein coeur” (buiten en uit het hart).

Rob Jacobs schildert uit roeping, maar zonder boodschap. Inspiratie heeft hij niet nodig. “Ik ben gebiologeerd door het kijken. Ik voel me bespeeld door licht en lucht, door kleur en geur en door weer en wind. Voor mij is het een voorrecht daar steeds met een kwast iets mee te mogen doen. Eigenlijk doet het er niet zoveel toe wat ik schilder. Alles leent zich daartoe. Alleen moet er wel een punt bereikt worden waarbij het schilderij jou bespeelt. Slaagt dit proces dan ben je de visuele waarneming in die zin voorbij, dat de ontstane, ingegroeide, of toegevoegde laag, maker en kijker verheugen en trakteren op klinkklare verwondering, op verstilling en op hoop. Alleen waarop? Dat weten we niet omdat het verwondert, appelleert aan, herinnert aan, bevestigt in schoonheid. En die verblijdt.”

Stemming

Steeds weer komt in het werk van Rob Jacobs dezelfde rode draad naar voren. “Dat is hét oer klassieke element, noem het het basis-DNA van het schilderen zelf, het Licht. Dat wat het mogelijk maakt te zien, stemming weergeeft of oproept, dat wat beweegt of raakt mij ertoe aanzet steeds weer te schilderen. Iedere keer weer moet ik bekennen dat het me ontvlucht, het me zowel verblijdt als verslagen achterlaat, dat het met me speelt, me verplettert en desondanks blijft verbluffen, verwonderen en uitnodigt de piste weer in te komen en door te gaan. Dit zal nooit veranderen. Licht is alles, het blijft een mysterie.”

Het werk van Rob Jacobs is niet thematisch, zijn expositie in het DunaAtelier evenmin. Landschappen, waaronder strandgezichten die hij in Katwijk maakte, stadsgezichten, terrassen, café-interieurs, portretten, ze geven een doorsnede van wie hij als kunstenaar is en wat hij schildert. Zijn tentoonstelling is een verkooptentoonstelling, maar met commercie houdt hij zich in het geheel niet bezig. “Ik vertrouw erop dat kwaliteit zichzelf verkoopt. En dat gaat al jaren goed.”

Warm hart

Dankzij het Schildersfestival heeft hij Katwijk ontdekt. “Wat me aanspreekt is de kneuterige gemoedelijkheid, de betrokkenheid op elkaar. Ik kan het niet eens benoemen. Ik heb bewondering gekregen voor de mensen die het Schildersfestival en het DunaAtelier mogelijk maken. Ik draag hen een warm hart toe. Daarom exposeer ik daar graag.”

Uitzonderlijk

In 1990 studeerde Rob Jacobs af aan de Koninklijke Academie voor Kunst & Vormgeving in Den Bosch, richting Schilderen & Grafiek. “Figuratief schilderen was daar destijds nog vrij uitzonderlijk, zoals overigens überhaupt bijna ‘not done’ in de kunstwereld”, vertelt hij. “Ik begaf me in de surreële hoek, niet zozeer surrealistisch, eerder in de dromerige, figuratieve richting.”

Na zijn afstuderen ontving hij een buitenlandbeurs waarmee hij nog een jaar in de Griekse hoofdstad Athene kon studeren aan de Université Polytechnique et des Arts. “Helaas staakte daar alles en iedereen”, vertelt hij. “Professoren en studenten, vrijwel iedereen. Na drie maanden ben ik uit onvrede naar Naxos vertrokken en heb daar negen maanden enkel figuratief getekend en geschilderd, naar mijn waarneming. Daarmee werd de kiem gelegd voor mijn huidige ‘plein air’ schilderen.” Na Athene studeerde hij ook een jaar theologie in Utrecht en behaalde hij in 2008 een master in architectuur.