Expositie Jacob Kerssemakers “Punten van aandacht”

Kerssemakers exposeert “Punten van aandacht” in DunaAtelierInktwerkKustJacobKers

“Horizon is rijke lappendeken van aandachtspunten”

Hij is parttime kunstenaar en parttime wetenschapper aan de TU-Delft. De opbrengst van zijn schilder- en tekenwerk vat hij op als een groot compliment vanuit de samenleving. “Want die mensen hadden uiteindelijk ook van dat geld een aantal keren uit eten kunnen gaan.” Jacob Kerssemakers exposeert van 16 tot en met 29 juni in het DunaAtelier aan de Boulevard (hoek Voorstraat) in Katwijk aan Zee.

Kerssemakers toont de bezoeker 32 van zijn landschappen, zeefdrukken en tekeningen. Ze hangen aan de wanden, maar staan ook op rekken midden in de ruimte. Zijn panorama-achtige landschappen zijn tussen twee en vier meter lang en zijn zo’n twintig tot veertig centimeter breed. De horizon is in zijn landschappen het belangrijkst.

Vers duin

Onder andere zes tekeningen die hij recent op het nieuwe duin langs de Boulevard heeft gemaakt, exposeert hij in het DunaAtelier, naast werk dat hij in Kenia en op IJsland heeft gemaakt. “Dat Katwijkse duin langs de Boulevard is nu nog vers, maar dat gaat uitgroeien. Over vijftig jaar zal het er heel anders uitzien dan nu. Net zoals dat is gebeurd op het voormalige werkeiland Neeltje Jans.”

Visuele informatie

De expositie van Jacob Kerssemakers heet “Punten van aandacht”. “Als we ergens staan, dan kijken we rond”, legt hij uit. “Dat doen we niet zomaar willekeurig. We dwalen bijvoorbeeld met de blik, we staren, focussen, of turen zoekend rond. We kunnen staren, mijmeren, niets speciaals in gedachten hebben of ons gejaagd afvragen waar nu de juiste afslag is, die reuzenboom uit het gidsje of, onder iets meer druk, een toilet. De horizon is geen egale smurrie van visuele informatie maar een rijke lappendeken van aandachtspunten. U stikt die met uw zelfgekozen punten van aandacht op een unieke manier aan elkaar. Op deze expositie laat ik u mijn eigen wereldse lappendeken zien.”

Lopende lezing

Voor Jacob Kerssemakers is de samenhang glashelder. Maar wie er meer over wil weten is zaterdag 18 juni tussen 15 en 17 uur welkom. Dan vertelt de kunstenaar u graag tijdens een lopende lezing hoe hij alles precies maakt, waarom er zo weinig mensen in zijn landschappen te zien zijn en hoe je – door op wetenschappelijk verantwoorde wijze rond te dwalen – vijfduizend mijl aan horizon verpakt in een enkel kunstwerk.

Kerssemakers is vooral bezig met het proces van zijn landschapsschilderingen. Het eindresultaat beschouwt hij als een afgeleide daarvan. Hij schildert en tekent op grote rollen die hij over zijn werkblad rolt.

Al tien jaar is hij met panorama’s bezig. Om zijn werk “te verluchtigen” richt hij zich sinds kort ook op zeefdrukken met een licht retro-futuristisch tintje. “Het zeefdrukken heeft meer relatie met de wetenschap”, zegt hij. “In de wetenschap stikt het van de beelden. Kijk bijvoorbeeld maar eens in een microscoop.”

Bevredigend

Zijn werk oogst veel waardering. Wat Kerssemakers bij de faculteit natuurkunde financieel heeft opgegeven om ook kunstenaar te zijn, dat maken de opbrengsten van zijn kunstwerken goed. Wetenschapper zijn en kunstenaar zijn vindt hij beide even interessant. “Het zijn voor mij geen verschillende dingen. Zeshonderd jaar geleden was het vanzelfsprekend dat je alles deed: dichten, schrijven, duelleren, vechten, schilderen en tekenen. Ik houd me bezig met slechts twee disciplines. Voor mij kan een goed experiment of een goede meting net zo bevredigend zijn als een tekening of een schilderij.”

Wanneer: 16 t/m 29 juni op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

14.00 tot 17.00 uur Kerssemakers is zelf aanwezig op 16, 18 en 23 juni

Website: www.gallery-o-68.com/jacob-kerssemakers