Zomeractiviteiten 2017

Praetjes Kunst:

Gedurende de zomerperiode. Toegang 5 euro p.p., ‘vrienden’ gratis toegang. (U kunt ter plekke vriend worden voor 10 euro per jaar)

Woensdag 16 augustus, 20 uur

Sjoerd Wobbes vertelt:
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de kuststrook benoemd tot één van de dertig wederopbouwgebieden van nationaal belang.
De ideeën die destijds de basis vormden voor het nieuwe Katwijk aan Zee, maar ook het uiteindelijke resultaat zijn een interessant onderwerp. Ook omdat de periode van wederopbouw in Nederland een onderbelicht thema is dat de laatste jaren in Nederland steeds meer aandacht krijgt.
Een vergelijking met de wederopbouw in kustplaatsen als Scheveningen, Noordwijk en Zandvoort vormt onderdeel  van het verhaal.

Woensdag 23 augustus, 20 uur

Syrië Revisited
Theo de Feyter, kunstenaar en archeoloog vertelt over zijn reis onlangs naar Syrië. Destijds was hij er betrokken bij opgravingen. Tot het uitbreken van de oorlog bezocht hij het land regelmatig als kunstenaar en als reisleider. 

“In een goed schilderij staat alles op zijn plaats”, zegt De Feyter. “Zó moet het zijn. De oorlog gaat in zekere zin aan zo’n schilderij voorbij. Toch roepen ze bij mij als maker ook herinneringen op aan betere tijden, aan de oorlog, aan mensen en aan specifieke plaatsen. Die herinneringen wil ik in mijn lezing aan de hand van mijn schilderijen delen. Ik wil inzicht geven in de geschiedenis van Syrië en in de achtergronden van de huidige conflicten.”

Woensdag 30 augustus, 20 uur

Greet van Duijn (1953), geboren en opgegroeid in Katwijk aan Zee, is na enige omzwervingen via Leiden en Enkhuizen sinds 2 jaar weer terug op Katwijkse bodem. De Katwijkse klederdracht heeft al van jongs af aan haar warme belangstelling: ‘de buurvrouw in de Voorstraat droeg ijzerjurk met oorijzer en kanten muts’. In de winkel van haar vader was goud en zilver aan de orde van de dag en zo ook reparaties aan sieraden die bij de klederdracht horen.

Later heeft ze met tussenpozen onderzoek gedaan naar aspecten van klederdracht met de nadruk op Katwijk en het Rijnland.
iets over het onderwerp:
Al in de 16e eeuw werden klederdrachten in afbeeldingen vastgelegd voor het nageslacht. Series schilderijen en prenten vertellen ons het verhaal van streekgebonden kostuums in het verleden. De 19e eeuw geeft in een enorme hoeveelheid prenten afbeeldingen van mensen in klederdracht. Hiermee kunnen we het verhaal compleet maken en meer inzicht krijgen in de mode van de klederdrachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 20 september, 20 uur
Jan ter Haar vertelt over de kunstenaar Theo van Doesburg (oprichter en motor achter het blad DE STIJL) over zijn glas-in-lood ramen.
Van Doesburg ontwierp in 1917 voor villa Allegonda twee glas-in-loodramen waarvan er 1 zeker in de villa is aangebracht.

Ter Haar reconstrueerde het raam en maakte een replica die binnenkort op de tentoonstelling te zien zal zijn.

 

Masterclasses voor volwassenen:

Op een aantal data worden weer onder leiding van een professionele kunstenaar een dag lang geschilderd. Bij mooi weer (wat het al snel is om te schilderen) op het strand, bij regen in het DunaAtelier. De dag wordt geheel verzorgd, met lunch en koffie, thee en een drankje.
zondag 20 augustus o.l.v. Jim Harris
zaterdag 9 september o.l.v. Harold Schouten

kosten; 50 euro p.p.
opgeven via: liatjabringa@gmail.com

Kinderworkshops:

In de zomervakantie kan uw kind na aanmelding meedoen met een (of meer) van de schilder ochtenden (10-11.30 uur). Zij worden door ervaren docenten begeleid. kosten euro 7,50.

O.l.v. Mirjam Miener wordt een ochtend met speksteen gewerkt door moeder en kind.
Joke Bontenbal verzorgde een ochtend werken met klei.

data schilder ochtenden: 12-7, 19-7, 26-7, 2-8, 9-8, 16-8. max. 15 deelnemers

Mirjam Miener: donderdag 17-8 (vol)