"Figuratief naast abstractie." Dat is de titel van de tentoonstelling van werk van de Wassenaarse Fons Broeke en de Voorschotense Martine de Munnik in het souterrain van het DUNAatelier aan de Boulevard in Katwijk. Broeke toont achttien min of meer abstracte schilderijen. De Munnik toont figuratief werk. Beiden zijn na hun pensionering gaan schilderen. Hun werk heeft geen specifieke boodschap. Beiden zijn verpleegkundige geweest.
"Ik schilder graag situaties", vertelt De Munnik. "Dingen die me meestal buiten zijn opgevallen als het gaat om vormgeving, kleur, belijning of vervreemdende effecten. Schaduwen vind ik heel prettig. Het kan gaan om een man aan een zwembad, een straat waar kinderen lopen, vrienden die in een park bij elkaar zitten. Van situaties die me intrigeren, maak ik foto's. Daarna ga ik ze schilderen en dat vind ik fantastisch om te doen. Het geeft me een gevoel van vrijheid en ik vind het leuk dat anderen mensen het leuk en spannend vinden om naar te kijken. Dat geeft me een kik. Het heeft me veel gebracht."
Voor mezelf
"De abstractie van mijn werk valt nog wel mee, want mijn schilderijen zijn wel degelijk beeldend", zegt Broeke. "Ik heb bijvoorbeeld een mijmerende vrouw op een balkon geschilderd. Dat schilderij noem ik 'mijmeringen'. Ze is als vrouw heel herkenbaar, maar ik heb haar bedacht, ze is geen figuratieve vrouw. Broeke begon zijn werkzame leven als etaleur-decorateur, maar heeft het overgrote deel van zijn loopbaan als verpleegkundige gewerkt. Pas na zijn pensionering heeft de nu 78-jarige zijn hobby schilderen weer serieus opgepakt. "Eigenlijk werk ik gewoon voor mezelf", zegt hij. "En exposeren vind ik leuk." Hij toont in het DUNAatelier een variëteit aan onderwerpen: van irissen, zomer en winter tot het Aviodrome.
Broeke heeft ook een aantal schilderijen gemaakt die het thema 'de stad ontvlucht' verbeelden. Als dienstplichtig marinier heeft hij vijftien maanden in het toenmalige Nederlands Nieuw Guinea gediend. Hem was een cultuurschok voorzegd. Maar die kwam pas na terugkomst in Amsterdam vanuit de prachtige natuur in het tegenwoordige Irian Jaya. Broeke is toen verhuisd van Amsterdam naar Noordwijkerhout. Zijn schilderijen 'Stad en haven' over Amsterdam en 'Boerderij' over Noordwijkerhout verbeelden zijn cultuurschok.
Vervreemdend
De Munnik maakt meer schilderijen dan alleen over de situaties die ze in het DUNAatelier toont. Ze schildert portretten in opdracht en maakt daarnaast stillevens en aquarellen. Zij exposeert vaker, maar deed dat nog nauwelijks in het DUNAatelier. Daar deed ze mee aan een groepsexpositie en aan 'kunst zonder naam'. Haar 'man achter een schaakspel op straat' is toen verkocht. Zij kan zich goed vinden in de kwalificatie 'haar werk kenmerkt zich door detail, maar toch ook door vereenvoudiging van het onderwerp, waardoor je vaak een vervreemdend en soms mystiek gevoel krijgt'.
Broeke is lid van de stichting Kunst van veteranen, want hij is bepaald niet de enige voormalig uitgezonden militair die schildert. Via die stichting exposeert hij. Daarbuiten is de expositie in het DUNAatelier zijn eerste.
De tentoonstelling "Figuratief naast abstractie" is in de periode 7 tot en met 24 maart elke vrijdag, zaterdag en zondag te zien van 11.00 uur tot 17.00 uur in het souterrain van het DUNAatelier, aan de Boulevard Zeezijde 31, (Duinplein t.o. de Vuurbaak) in Katwijk. Tegelijkertijd loopt op de begane grond van het DUNAatelier de expositie "Parking Scape en Reclining Figures" van kunstenaar-fotograaf Michiel Knaven en van beeldhouwer Caroline Ruizeveld.
7 t/m 24 maart 2019
Elke zondag, donderdag, vrijdag & zaterdag
Let op: dit evenement is voorbij.